به گزارش خبرنگار مهر، حمید ظهرابی صبح شنبه در خلال بازدید از سایت نگهداری گورخرهای پارک ملی کویر در گفتگو با خبرنگاران ضمن بیان اینکه یکی از وظایف سازمان حفاظت محیطزیست در کنار حفاظت و بهبود حیاتوحش مناطق تحت حمایت، معرفی و احیا گونههایی که در زیستگاههای اصلی خود از دست رفتند، ابراز داشت: پارک ملی کویر در دهه ۵۰ و ۶۰ به دلیل شور و حال اول انقلاب ساماندهی درستی در آن انجام نشد و منطقه مورد اشغال دامداران قرار گرفت و برخی گونههای دشت زی نظیر گورخر منقرض شدند.
وی اضافه کرد: سازمان حفاظت محیطزیست برای اجرای وظایف خود احیای گورخر آسیایی را در دستور کار قرار دارد و پروژه تکثیر و معرفی مجدد گورخر از دهه ۷۰ شروع شد و تعدادی گورخر از پارک ملی توران شاهرود به یزد انتقال یافت و جمعیت این منطقه تکثیر پیدا کرد.
انتقال ۲۵ راس گورخر به گرمسار در دستور کار
معاون سازمان محیطزیست بابیان اینکه مجدد در سال ۹۲ تعدادی گورخر از یزد به خار توران انتقال داده شد به این نیت که افرادی از این گله به پارک ملی کویر بتواند منتقل شود، ابراز داشت: حدود ۸۰ رأس گورخر از سایتهای مختلف در اسارت وجود دارد و بین یک هزار و ۳۰۰ تا یک هزار و ۴۰۰ رأس هم در طبیعت موجود است.
ظهرابی در ادامه تصریح کرد: در دو منطقه بهرام گور فارس شاهد بیشترین جمعیت گورخر هستیم و در خارتوران شاهرود نیز ۲۰۰ رأس وجود دارد لذا برنامهریزی برای انتقال ۲۵ رأس گورخر به پارک کلی کویر گرمسار در دستور کار قرار گرفت که متأسفانه در مرحله اول پنج رأس تلف شدند.
وی بابیان اینکه امروز از گوراب یزد چهار رأس گورخر به پارک ملی کویر منتقل شد تا تعداد گورخرهای این پارک به ۹ رأس برسد، اضافه کرد: در مرحله بعدی نیز چهار رأس از فارس منتقل میشوند و سپس از کرمان انتقال ۱۱ رأس در دستور کار است، لذا با توجه به اینکه گونه فارس و خارتوران ازنظر ژنتیک تفاوتهای جزئی دارند از اختلاط ژنتیکی جلوگیری میکنیم تا مطالعات کامل شود.
وجود ۹ راس گورخر در گرمسار
معاون سازمان محیطزیست بابیان اینکه در تلاش برای انجام این پروژه با کمترین میزان تلفات هستیم، ابراز داشت: خوشبختانه همه گورهای موجود در سایتها ریشه گلهای از پارک ملی خارتوران دارند که بعد از انتقال و نگهداری در قرنطینه رهاسازی آنها در پارک ملی کویر گرمسار انجام خواهد شد.
ظهرابی در ادامه تصریح کرد: با توجه به تجربهای که اتفاق افتاد گورهایی که در اینجا رهاسازی میشوند به زیستگاه قبلی خود برمیگردند و بنابراین با تغییر متد انتقال و انجام بازنگری درروند پروژه بنا است تا نسلهای دوم و سوم در همینجا متولد و در پارک رهاسازی کنیم.
وی بابیان اینکه پارک ملی کویر به لحاظ دور بودن از انسان هماکنون امنترین زیستگاه حیاتوحش است، اضافه کرد: گیاه مورد تغذیه گور بهوفور در این پارک یافت میشود و واجد شرایط لازم است و طبیعتا هر حرکت بسیار بزرگ پیامدهایی را نیز به دنبال دارد که آن را پذیرفتیم و امیدواریم نتیجه نهایی احیای گورخر باشد.
معاون سازمان محیطزیست بابیان اینکه هماکنون ۹ رأس گورخر در پارک ملی کویر گرمسار وجود دارد، اضافه کرد: در فاز بعدی چهار رأس دیگر نیز منتقل میشود که اگر گور آبستن در میان آنها باشد تا زایمان حیوان صبر خواهیم کرد تا بدون کوچکترین آسیبی این انتقال انجام پذیرد لذا درروند پروژه هیچ شتابی نداریم.
نظر شما